BELGELENDİRME

Ecrin Danışmanlık > Hizmetlerimiz

ISO 45001

ISO 45001, bir kuruluşun, İSG yönetim sistemi aracılığıyla, işçi sağlığı / refahı gibi sağlık ve güvenliğin diğer yönlerini entegre etmesini sağlar; bununla birlikte, bir kuruluşun bu tür sorunları ele almak için geçerli yasal gerekliliklerle gerekli olabileceğine dikkat edilmelidir.

ISO 45001 kullanmanın faydaları neler olacak ?

ISO 45001 tabanlı OH&S yönetim sistemi, bir kuruluşun OH&S performansını aşağıdaki yollarla iyileştirmesini sağlayacaktır:

  • OH&S politikası ve OH&S hedeflerinin geliştirilmesi ve uygulanması “Bağlamını” dikkate alan, risklerini ve fırsatlarını, yasal ve diğer gerekliliklerini dikkate alan sistematik süreçlerin oluşturulması
  • Faaliyetleriyle ilişkili tehlikelerin ve İSG risklerinin belirlenmesi; bunları ortadan kaldırmak veya potansiyel etkilerini en aza indirmek için kontroller koymak
  • İSG risklerini, yasal ve diğer gerekliliklerini yönetmek için operasyonel kontroller oluşturmak
  • İSG riskleri konusunda artan farkındalık
  • İSG performansını değerlendirmek ve uygun önlemleri alarak performansını arttırmaya çalışmak
  • İşçilerin İSG konularında aktif rol almasını sağlamak

Bu önlemler birlikte, bir kuruluşun güvenli bir çalışma yeri olarak itibarının desteklenmesini ve aşağıdakiler gibi daha doğrudan faydalara sahip olmasını sağlayacaktır:

  • Mevzuata uygunluk sorunlarına yanıt verme yeteneğini geliştirme
  • Olayların toplam maliyetinin azaltılması
  • Duruş sürelerini ve operasyonlarda aksama maliyetlerini azaltma
  • Sigorta primlerinin maliyetinin düşürülmesi
  • Devamsızlığı ve çalışan devir hızlarını azaltmak
  • Uluslararası bir ölçüt elde ettiği kabulü (bu da sosyal sorumluluklarından endişe eden müşterileri etkileyebilir)

Standardın hedef kullanıcıları kimlerdir ?
Basit cevap tüm organizasyonlardır. Kuruluşunuz adına çalışan veya faaliyetlerinden etkilenebilecek insanlar olduğu sürece, sağlık ve güvenliği yönetmek için sistematik bir yaklaşım kullanmak, ona fayda sağlayacaktır. Standart, düşük riskli küçük operasyonların yanı sıra yüksek riskli ve büyük karmaşık kuruluşlar tarafından da kullanılabilir. Standart, OH&S risklerinin ele alınmasını ve kontrol edilmesini gerektirse de, a) etkili ve b) bir kurumun sürekli değişen “bağlamını” karşılayacak şekilde geliştirilmesini sağlamak için OH&S yönetim sisteminin kendisine risk temelli bir yaklaşım gerektirir. Bu risk temelli yaklaşım, kuruluşların diğer “iş” risklerini yönetme biçimleriyle tutarlıdır ve bu nedenle standardın gerekliliklerinin kuruluşların genel yönetim süreçlerine entegrasyonunu teşvik eder.

ISO 45001’in diğer standartlarla ilişkisi nedir ?
ISO 45001, ISO 9001 (kalite) ve ISO 14001 (çevre) gibi diğer ISO yönetim sistemi standartlarına uygulanan üst düzey yapı yaklaşımını izler. Standardı geliştirirken, diğer uluslararası standartların (OHSAS 18001 veya Uluslararası Çalışma Örgütü’nün “ILO –OSH Kılavuzları” gibi) ve ulusal standartların içeriğine ve ILO’nun Uluslararası Çalışma standartları ve sözleşmelerine (ILS’ler) dikkat edilmiştir. ). Standardı benimseyenler, yayınlandıktan sonra, gerekliliklerini diğer standartlarla tutarlı bulmalıdır. Bu, mevcut bir OH&S yönetim sistemi standardını kullanmaktan ISO 45001’i kullanmaya nispeten kolay bir geçiş yapılmasına izin verecek ve ayrıca diğer ISO yönetim sistemi standartlarının gerekliliklerinin kuruluşlarının genel yönetim süreçlerine uyumlaştırılmasına ve entegrasyonuna izin verecektir.

Menü